ANC rejects call for more funds for Kouga

The ANC in the National Council of Provinces (NCOP) has objected to a motion requesting grant funding for Kouga Municipality’s bulk services capacity upgrade.

The DA member of Parliament for the Kouga, Elza Van Lingen.

The DA member of Parliament for the Kouga, Elza Van Lingen.

This funding is desperately needed and would have improved the poor living conditions in Kouga and its informal settlements.

The motion, presented by Elza Van Lingen,  highlighted that R 480 million is required to increase the bulk services in Kouga before any of the housing shortages can be addressed.  Kouga has a shortage of 9 000 RDP houses which has forced many of its residents into dangerous and unsanitary living conditions.

Reports reveal that there are approximately 3 292 bucket toilets in the Kouga Local Municipality alone and a further 1 367 households without any toilets.

Due to poor planning in Kouga Municipality there are many new RDP houses in Ocean View that cannot connect to the waterborne sewer system and still have bucket toilets.

These home owners and thousands of residents Ocean View’s informal settlement have had to pay private operators to service their bucket systems every week since the Kouga Municipality continuously fails to.

Shukushukuma, an informal settlement in Humansdorp with approximately 100 shacks only has three chemical toilets and the municipality cannot afford to provide the amount prescribed by law.

People in Polla Park are still using the bucket system, which is rarely serviced by the municipality.

In Stofwolk 450 houses were built below street level and are constantly flooded with rain. Residents have had to build their own shelters for their bucket systems, which are not serviced regularly by the municipality.

Sewer spills in Stofwolk and Loeirie are a frequent feature, continually contaminating the streets, walkways and play areas.

“The fact that the ANC  objected to the motion is a clear indication that they are just out to make pre-election promises for voter support and do not actually care about the poor people in Kouga or the difficult living conditions they have to endure” said Van Lingen.

Tags: , , ,

3 Responses to “ANC rejects call for more funds for Kouga”

 1. erena Says:

  Wel het almal vergeet van Paradysstrand? Geen toegangspad wat bruikbaar is nie, brug wat nooit klaar kom nie. Kinders moet in die ysige koue skemerdonker en in die geweldige wind oor die brug loop asook bejaardes en ‘n mamma wat in die dorp werk met ‘n kleutertjie van 4 jaar, hy is nou as so sat en wil glad nie meer loop nie. Watter voorsiening word gemaak. Ek weet dis nie ‘n ‘tit for tat’ storie nie. Maar genoeg is genoeg. Johan Muller is al vanaf die vorige groot reën in 2009 in ‘n vreeslike toestand, 2012 se reën het dit onbegaanbaar gemaak. Wie doen iets hieraan? Wie het briewe geskryf na die Provinsiale Regering om fondse aan te vra? Wie het sedert die vorige regering aansoek gedoen vir ‘n brug hoër in die rivier soos Natuurbewaring destyds aanbeveel het? Ons sal ons huise nooit verkoop kry met al hierdie probleme nie waar laat dit ons? Ons dienstegelde is geweldig opgeskuif en indien ons dit nie kan betaal nie sal ons ons blyplekke verloor en wie sal omgee. Niemand.

 2. Gerhardt Says:

  Ek stem saam met hierdie kommentaar. My bande opgery op al hierdie gate met teer hier en daar.

 3. avrit Says:

  avrit

  blog topic

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: